2017. máj 29.

A leggyakoribb hibák a diéta során

írta: Ne pánikolj, sportolj
A leggyakoribb hibák a diéta során

dietas_hibak.jpg

1. Túl keveset eszel, amitől lelassul az anyagcseréd, beáll a szervezeted zsírraktározásra, nem jutsz elegendő tápanyaghoz, az izmaidból veszítesz súlyt.
2. Kevés vizet iszol, pedig fontos, hiszen a víz hozzájárul többek között a salakanyagok távozásához, az anyagcsere gyorsításához, a zsírszövetek mobilizálásához, az izomtónus megőrzéséhez, a tápanyagok szállításához.
3. Rossz szénhidrátot eszel, figyelj arra, hogy lassú felszívódású szénhidrátokat fogyassz, ebben az esetben nem fog ingadozni a vércukorszinted, nem leszel folyton éhes, gyors felszívódású szénhidrátot csak edzés után egyél.
4. Kevés rostot viszel be a szervezetedbe, ami szintén lassítja az anyagcserédet.
5. Nem étkezel változatosan, ami azt eredményezheti, hogy számos fontos tápanyagot megvonsz a szervezetedtől, ami szintén fokozza az éhségérzetet, rossz lesz a közérzeted, hosszú távon az egészséged is károsodhat.
6. Fehérjéből is keveset fogyasztasz, ami izomvesztéshez vezet.
7. Hiányzik az étkezésedből a rendszeresség, ami az egyik legnagyobb hiba, igyekezz a napi ötszöri étkezést megoldani, étkezésenként is keverve a szénhidrát és fehérje tartalmú élelmiszereket, csak az utolsó étkezésnél hagyd el a szénhidrátot – ha este nem edzettél.
8. Túl sok gyümölcsöt eszel, gyakran hallom a „sok zöldséget és gyümölcsöt eszem, mégsem mozdul a súlyom” mondatot, a zöldségek nagy részével nincs is baj, a gyümölcsök többsége azonban a magas cukortartalmuk miatt nem a legjobb barátunk.
9. Ne kattanj rá az édesítőszerekre, hiszen energiát nem szolgáltatnak, becsapják az agyat, a többségük rosszul emészthető.
10. Kevés zsírt fogyasztasz, a telítetlen zsírsavakra igenis szükségünk van többek között a vitaminok felszívódása és a megfelelő anyagcsere miatt.

Szólj hozzá