2018. már 07.

45. szülinapomon 45 jótanács!

írta: Ne pánikolj, sportolj
45. szülinapomon 45 jótanács!

45_foto.jpg

 

Ma vagyok 45 éves, ennek örömére íme 45 tanács a fiatal önmagamnak, és egy kicsit talán a mostani fiataloknak is:
1. Tégy olyat, amitől lesz önbecsülésed!
2. De nem lepődj meg, ha a külvilág lassabban reagál, vagy nem ért!
3. Idő lesz, amíg a környezeted is elismer, de soha ne ezért az elismerésért harcolj, mert ez csak melléktermék.
4. Attól, mert valaki idősebb és egy más kor “gyermeke”, még nem hülye. Hallgasd meg, a körülmények sokat változtak azóta, amióta ő volt fiatal, de az emberi természet semmit.
5. Figyelj a szüleid szavára is! Nem mindenben lesz igazuk, de a sok intelem között lesz hasznos információ a számodra.
6. Mindezek mellett ne hagyd magad lebeszélni az álmaidról, bármilyen képtelenek is!
7. A vakmerő álmok arra jók, hogy kitolod általuk a határaidat, és ha csalódásban is lesz részed, sokkal előrébb jutsz általuk, mint az egy helyben toporgással. Dolgozz értük keményen!
8. Szükséged lesz persze realitásra is, de az megjön az első pofonok után, ne félj hát a pofonoktól! Akaratlanul is terelgetnek.
9. Ügyelj arra, hogy kivel veszed magad körbe! Mindig legyen egy mentorod, aki előrébb jár mint te, okosabb nálad és hajlandó neked segíteni!
10. Aki visszahúz, annak ne engedj, de az érveléseiből tanulhatsz!
11. Az irigyekkel ne törődj, nem hiszek a “sokkal inkább egy irigy, mint egy sajnálkozó” közhelyben, az irigyek egyetlen egy másodperc figyelmet sem érdemelnek!
12. És te se légy irigy! Nem elsősorban azért, mert a másik útja is valószínűleg nehéz. Mert nem biztos, hogy az. Viszont jobb, ha már most megtanulod, hogy az élet nem igazságos.
13. Viszont az élet – habár nem igazságos – olykor kiegyenlíti a dolgokat. Erre azonban ne alapozz, magadra alapozz inkább!
14. Az egészségedet sose hanyagold el, nem leszel mindig fiatal! Ügyelj a mozgásra, az étkezésre és a pihenésre!
15. A sport különösen fontos, ha gyerekként sportoltál, ne hagyd abba, ha nem, akkor keress egy olyan mozgásfajtát, amely feltölt és örömet találsz benne!
16. Ami az étkezést illeti: extrém diétát ne kövess, kiegyensúlyozottan és mértéktartóan egyél!
17. Olykor persze engedd el magad bátran: az élet nem kiképzőtábor, bulizz, élvezd, hogy fiatal vagy!
18. Utazz sokat! Ismerd meg a világot, láss sok csodát, tapasztald meg, hogy az élet nem csak egyfajta lehet!
19. Tanulj nyelveket és magától kinyílik számodra a világ!
20. Ismerd meg a hazádat is! Noha pici ország a miénk, mégis szép, fedezd fel, így megtanulod, hogy gyakran az orrod előtt is kincsek rejlenek.
21. Soha ne szégyelld, hogy magyar vagy! Te magad is alakítod a rólunk kialakult képet, ha egészséges identitástudatod van, jó lesz ez a kép, ha nagyképű vagy kishitű vagy, rossz hírünket viszed.
22. Összességében is fontos a magadról alkotott képed, ha meginognál, vedd számba az erősségeidet és a korábbi sikereidet! Azokba mindig tudsz kapaszkodni, de ne ragadj le náluk.
23. Szükséged lesz a női/férfi identitásod stabilizálására is: kerüld az önző férfiakat/menekülj az örökké elégedetlen nőktől! Mindkettő rombol.
24. Ne hajszold a boldogságot, inkább törekedj a békés, de tartalmas életre, és igyekezz minden napba rakni egy kis örömöt! Meglátod: ez a boldogság, nem több...
25. Ne legyél felelőtlen, de légy bátor! Az elszalasztott alkalmakat örökké bánni fogod.
26. Pénzügyekben egy fontos szabály van: tartalékolj! Ha van egy kis anyagi háttered, nem leszel annyira kiszolgáltatott, nem kell fontos dolgokban megalkudnod, nem kell megalázó feladatokat elvállalnod.
27. Ne aggódj, ha a te utad nem szokványos! Senki nem tud a bőrödbe bújni, ha neked ez az út a megfelelő, járj azon!
28. Bocsásd meg magadnak, ha valamiben ügyetlen vagy! Próbálj rajta javítani, de az energiáidat inkább az erősségeid továbbfejlesztésére fordítsd!
29. Ne akarj tökéletes lenni! Egyrészt olyan nem létezik, ez nem egy abszolút fogalom, hiszen mindenkinek más a tökéletes. Hidd el, a tökéletlenségeddel együtt is szerethető vagy! Sőt...
30. Sok kudarc fog érni, fontos döntéseket ne akkor hozz, amikor a legmélyebben vagy! A hirtelen harag, a csalódás és az indulat sosem jó tanácsadó.
31. Hamar rájössz, hogy a kudarc részeredmény, rajtad áll, hogy mit kezdesz vele, gondolj arra, hogy a kudarc utólag nem más, mint emlék, tapasztalás, jellemformáló esemény.
32. És még egy gondolat a kudarcról: ne bújj ki a felelősség alól! Komoly ember nem hárít és lapít.
33. A hibák felvállalása, a mélypontok során tanúsított méltóság tekintélyt parancsol. Mások és magad előtt is, ezért ilyen esetekben légy észnél!
34. Olykor fontos erőt demonstrálni, de sosem lefelé, hanem felfelé!
35. Nem mondom, hogy ne törődj azzal, ki mit gondol rólad, csak szűrd meg ezeket a véleményformálókat és a véleményeket! Ne aszerint, hogy jók-e vagy sem, hanem aszerint, hogy előre visznek-e vagy sem!
36. A teljesítmény és az önbecsülés mellett legalább ennyire fontos az ellazulás képessége is. Ne feszülj meg folyton! Ne akarj bizonyítani állandóan! Sok mindent nem lehet izomból megoldani... néha arra van szükség, hogy lassíts, lazulj el és legyél lágy!
37. A családodat és a barátaidat sose mellőzd! A szeretet ad értelmet az életnek, anélkül egy fabatkát sem ér.
38. Szerelmi ügyekben tökhülye vagyok, de annyit azért elmondok, hogy bizalom nélkül nincs jó kapcsolat, ahogy közös témák és hasonló érdeklődés nélkül sincs. Ha a kezdeti lelkesedés alábbhagy, ezek töltik ki a kapcsolatot. A vonzalom is alap, de önmagában kevés.
39. Beszélgess sokat a nagyszüleiddel – amíg lehet –, és jegyezd fel a bölcsességeket, praktikákat, amiket tőlük hallottál!
40. Ne ítélkezz elhamarkodottan! A legtöbb ember élete kész regény, csak nem tárja fel rögtön a lapjait.
41. Gazdálkodj okosan az időddel, ne hidd, hogy végtelen! Az élet elrepül, ne készülj folyton valamire és vágyakozz, hanem törekedj az adott pillanatot a legteljesebben megélni!
42. Sose másokhoz mérd magad! Se a családodat, se a körülményeidet, se saját magadat ne mások mércéjével mérd, egy feladatod van: a saját versenyedet (életedet) a lehető legjobb eredménnyel, a legboldogabb és leghasznosabb módon végigfutni!
43. Szánj időt magadra, de ne agyald túl a dolgokat! Legyen időd, ami csak a tiéd, de ilyenkor töltekezz és ne ostorozd magad! Legyen egy hobbid, ami kitölti az életedet, ami válság idején kapaszkodó lehet.
44. Tanuld meg kezelni a stresszt! Azt hiszed, hogy bármeddig terhelhető vagy, de ez nem igaz. A stressz nem játék, hanem lassú gyilkos, ügyelj arra, hogy téged ne pusztíthasson el!
45. Ha nem tudod szeretni magad, gondolj arra, hogy te is szeretsz valakit! Ő tökéletes? Sosem hibázik? Sosem morcos? Mégis szereted. Te is hülyén viselkedsz sokszor, mégis szeretnivaló vagy. Ne hánytorgasd fel a hibáidat annyiszor! Ne hangsúlyozd a gyengeségeidet folyton! Szeresd magad! Ha másként nem megy, szeresd magadban azt a pici gyereket, akit a régi fotókon látsz, vagy szeresd a suta kamaszt, aki voltál egykor! Szeretni magad nem öntömjénezés, hanem az alapja annak, hogy szeretettel fordulj a világ felé.

Szólj hozzá