2018. már 07.

Hogyan sportoljak, ha pánikbeteg vagyok?

írta: Ne pánikolj, sportolj
Hogyan sportoljak, ha pánikbeteg vagyok?

hogyan.jpg

Régen írtam pánikos posztot, sok az új olvasó, ebből adódóan sok az erre vonatkozó kérdés is.
Akkor hát nézzük:
1. Olyan mozgásformával kezdd, amelyben otthonosan mozogsz! Így nem kell az új ismeretekkel vesződnöd, lesz lehetőséged tényleg mozogni.
2. Ha ez a mozgásforma nagyon emberpróbáló, válassz egy másikat! Magas nyugalmi pulzussal, szédelegve, légszomjjal csak óvatosan szabad kezdeni a sportolást.
3. Amit ajánlok a kezdeti időkre, az a gyaloglás, a szobakerékpár (amíg tél van, utána mehetsz a szabadba), az elliptikus tréner, illetve a könnyű, súly nélküli gimnasztika.
4. A terhelést fokozatosan kell növelni, a sebességet, időtartamot, terepet, illetve az erősítésnél a súlyokat is apránként emeljük.
5. A fokozatosság mellett a rendszeresség a másik legfontosabb tényező. Egy hét sportolás nem hoz csodát.
6. A kezdetekkor a legkisebb erőfeszítés is megterhelő lesz, de akkor is csinálnod kell tovább, mert fejlődés csak erőltetés árán érhető el.
7. Fontos, hogy a mozgás gyakoriságát és intenzitását kövesse a táplálkozásunk, a tápanyaghiány ugyanis gyakran idéz elő rohamközeli állapotot. Magyarán: figyelj oda, hogy mikor, mit és mennyit eszel!
8. A fejlődés sosem egyenesívű. Front, kevés és rossz minőségű alvás, munkahelyi és magánéleti gondok okozhatnak visszaesést, de akkor is csinálnod kell tovább, csak éppen az állapotodhoz kell igazítanod a terhelést.
9. Az étkezés mellett fontos a folyadékbevitel, ami víz legyen, a dehidratáltság sport nélkül is gondot okozhat, sport mellett egészségtelen, és rohamot idézhet elő: sűrűbb lesz a véred, ami a keringésedet megterheli.
10. Lehet, hogy rosszul leszel edzés közben. Lehet, hogy csak úgy érzed, mintha jönne a roham. Semmi baj, éppen ezért csináljuk. Ha megtanulod sport közben kontrollálni magad, menni fog roham előtt/közben is. Aztán a sport által termelt jótékony hatású hormonok, a sportnak köszönhető rendszeresség, a sport következtében kialakuló testi és lelki erő, a mentális fejlődés, a nagyobb önbizalom, a magadba és a gyógyulásodba vetett egyre növekvő hited mind-mind kapaszkodót jelent számodra a nehéz időkben.
+1. Én 100-110-es nyugalmi pulzussal, 10 évnyi kínlódás után kezdtem sportolni. Félmaratonokig, triatlonversenyig jutottam, manapság heti háromszor úszom, és 4-5 súlyzós edzést végzek. Időtlen idők óta nem volt rohamom. Vagyis: van megoldás! Hosszú út, nehéz út, de járható - és a pánikmentes élethez visz. Én és még itt sok százan vagyunk rá a garancia, igaz, gyerekek?! � Hajrá nektek is, akik most kezditek, klassz lesz! ❤️

Szólj hozzá