Ne pánikolj, sportolj

Hasznos tanácsok pánikbetegeknek és életmódváltóknak

2017. máj 29.

44... és ami mögötte van

írta: Ne pánikolj, sportolj
44... és ami mögötte van

44.jpg

Ma 44... páros, szimmetrikus, szeretem.
Persze furcsa. Egyfelől sok. Mindjárt közelebb leszek az 50-hez, mint a 40-hez. Másfelől még annyi mindent kell tanulnom. Nem küzdeni, nem megfeszülni, nem görcsölni. Inkább lazulni, elengedni, megérteni a lényeget.
A külső szemlélő számára a testem árulkodik a legjobban az eddigi életemről. Munka, fegyelem, önszigor, következetesség, keménység, önkritika eredménye az, amit láttok. De kitartóan kommunikálom, hogy ez a 44 éves test valójában csak eszköz. A lelkem hajmeresztően nehéz útját bejárni sokkal nehezebb volt - a személyiségemet alakítani sokkal nagyobb eredménynek tartom, mint kidolgozni és megtartani ezt a formát. De a belső utak láthatatlanok, nem tudom illusztrálni a honnan hova ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 29.

Nemet mondani is tudni kell!

írta: Ne pánikolj, sportolj
Nemet mondani is tudni kell!

 

nemet_mondani.jpgEgyre több kereskedelmi tévé műsora talál meg, ami egyfelől nyilván akár hízelgő is lehetne, másfelől viszont felkiáltójel: azért nem mindig megy át az üzenetem, amit kommunikálok. Mert ha átmenne, akkor egyértelmű lenne, hogy nem fogom én magam lerombolni azt, amit felépítettem, nem fogom szembeköpni azokat az értékeket, amiket képviselek, nem fogom bulvárosítani az elveimet.
Ennek kapcsán egy másik jelenségre is szeretnék szót vesztegetni: egyre többen hivatásszerűen öltenek magukra egy-egy betegséget, azonosítják magukat az adott problémával, ipart építenek rá - ezzel meghosszabbítják a betegség szükségességét.
E fenti két ok miatt hangoztatom egyre erőteljesebben, hogy a pánik (vagy akár más betegség) és annak ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 29.

Megérintő pillanat

írta: Ne pánikolj, sportolj
Megérintő pillanat

korhaz.jpg

Három éve műtötték meg a volt férjem gerincét. A nyaki szakaszon volt sérve. Fehérváron operálták, a barátja vitte be a kórházba, azt mondta, ne fáradjak, majd a srácok bejárnak hozzá, én csak intézzem az életemet.
Hideg januári nap volt, olyan halványkék, mint a mai, a kórházban csend, jódillat és a reluxa rajzolta csíkos árnyék. A réseken beszűrődött a fény.
Békésen vártam, amíg felébred. Ültem az ágya mellett, elkalandoztak a gondolataim. Ő az, aki a legboldogabbá tett - és a legboldogtalanabb pillanataimért is ő a felelős. Az én betegségem összefonódott az övével, aztán az én erőm legyűrte az ő gyengeségét, vagy inkább felemelte, magával húzta, kivonszolta a poklok poklából. A sajátos erőviszonyaink ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 29.

Ami neked a mobiltelefon...

írta: Ne pánikolj, sportolj
Ami neked a mobiltelefon...

lullerral_1.jpg

Ami neked a mobiltelefon, az nekem a vonalas készülék, a határidőnapló, az amőba, a napilap, a kazettás magnó, a VHS, a zseblámpa, a karóra, a vekker, a kézzel írt levél, a telefonregiszter, a fotóalbum, a kihajthatós térkép és a filmes fényképezőgép egyben.
Ami neked járás, az nekem cimborálás.
Ami neked random, az nekem váratlan.
Ami neked szabad Európa, az nekem Szabad Európa.
Ami neked BFF, az nekem csak simán barátnő.
Ami neked Bruno Mars, az nekem Jim Morrison.
Ami neked király, az nekem jó, ami sirály, az nagyon jó.
Ami neked Szívek szállodája, az nekem Szomszédok.
Ami neked Hyundai, az nekem Trabant.
Ami neked Leiner Laura, az nekem Szabó Magda.
Am neked álom, az nekem aggodalmas valóság.
Ami neked a kezdetek, az nekem már a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 29.

Ami még a pánikból megmaradt...

írta: Ne pánikolj, sportolj
Ami még a pánikból megmaradt...

uszas1.jpg

Éppen a napokban kérdezték a tanítványaim, hogy korlátoznak-e valamiben a pánikbetegség "maradványai", mert az állóképesség fejleszthetőségéről beszélgettünk és azzal példálóztam, hogy én, az előzményeim miatt, az állóképességi sportágakban sosem leszek jó. Igen, ha valamiben korlátoznak, az az, hogy mivel tíz évig volt szörnyen magas a nyugalmi pulzusom - úgy hiszem, hogy a pánik előtt is magasabb lehetett az átlagnál -, ezért ahol állóképességre, vagy erőállóképességre van szükség, ott gyenge vagyok. Lassan futok, azt is az alkatomhoz, edzettségemhez képest magas pulzuson - persze alacsonyabban, mint ahogy elkezdtem -, az igazán nehéz, szinte az egész testet igénybe vevő gyakorlatoknál - például a guggolásnál - az ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 29.

A gyors és hamis siker ritkán tartós

írta: Ne pánikolj, sportolj
A gyors és hamis siker ritkán tartós

minden_nap.jpg

"Minden nap ezt a 15 perces edzést végezd el, és ég rólad a zsír" - olvasom az újságban tegnap.
"Heti egyszer tudok edzésre jönni, de nagy terveim vannak a testépítéssel" - beszél az álmairól egy ismerősöm.
"Mindenki a leglátványosabb sikert akarja elérni a legrövidebb idő alatt" - hallom egy kollégámtól, aki a kokszolók lélektanát próbálja megérteni...
Olyan régen írtam a sport lényegéről, azt hiszem, itt az ideje. Sok mindent hallok. Sok mindenkivel találkozom. Álmokat látok. Vágyakat. Illúziókat. De azt nem látom, hogy alázat, munka, következetesség, tisztánlátás, realitásérzék, önkritika, tanulásvágy, nyitottság, szorgalom vagy mondjuk elhivatottság kísérné ezeket a vágyakat.
Annyi edzés nem fér bele, a diétát ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 29.

A leggyakoribb hibák a diéta során

írta: Ne pánikolj, sportolj
A leggyakoribb hibák a diéta során

dietas_hibak.jpg

1. Túl keveset eszel, amitől lelassul az anyagcseréd, beáll a szervezeted zsírraktározásra, nem jutsz elegendő tápanyaghoz, az izmaidból veszítesz súlyt.
2. Kevés vizet iszol, pedig fontos, hiszen a víz hozzájárul többek között a salakanyagok távozásához, az anyagcsere gyorsításához, a zsírszövetek mobilizálásához, az izomtónus megőrzéséhez, a tápanyagok szállításához.
3. Rossz szénhidrátot eszel, figyelj arra, hogy lassú felszívódású szénhidrátokat fogyassz, ebben az esetben nem fog ingadozni a vércukorszinted, nem leszel folyton éhes, gyors felszívódású szénhidrátot csak edzés után egyél.
4. Kevés rostot viszel be a szervezetedbe, ami szintén lassítja az anyagcserédet.
5. Nem étkezel változatosan, ami azt ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 29.

Ma már szándékosan provokálok!

írta: Ne pánikolj, sportolj
Ma már szándékosan provokálok!

panikos.jpg

Egy napilapban olvastam: nemrég egy pánikbeteg fiút mentő vitt kórházba - egy Pest megyei intézménybe -, ahol az őt ellátó orvos a fiú hozzátartozójának azt mondta: ő hasonló esetben két pofont adna a fiának, hiszen csak pánikbeteg. A légszomjjal és halálfélelemmel kórházba szállított fiútól később vért vettek, amelyből kiderült, hogy a fiú egyik májértéke tízszerese a normálisnak, ami valószínűleg az addig szedett gyógyszernek tudható be. A cikkben megszólaltatott pszichiáter elmondta, hogy a magyar lakosság tíz százalékát érinti a pánikbetegség, de az orvostudomány a betegség sokszínűsége miatt nem ismer bevált gyógyítási protokollt, a szakemberhiány miatt megoldatlanok a pszichoterápiás kezelések, így az ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 29.

Mire figyeljünk, ha hőségben futunk?

írta: Ne pánikolj, sportolj
Mire figyeljünk, ha hőségben futunk?

futas_hosegben2.jpg

1. Ha teheted, korán reggel vagy későn este fuss, hogy elkerüld a legnagyobb meleget!
2. Ne vágj neki a futásnak dehidratáltan!
3. Vigyél magaddal vizet és frissíts folyamatosan!
4. Ne viselj sötét öltözéket, ha süt a nap!
5. Sokat segíthet rajtad a légáteresztő viselet.
6. Ha mégsem a hajnali vagy az esti órákban futsz, akkor használj naptejet, viselj fejfedőt!
7. Ne ilyenkor akarj egyéni legjobbat futni, legyél reális!
8. Ha versenyre készülsz, de a körülmények extrémek, akkor is legyél rugalmas, ne feltétlenül távra vagy időre menjél, állj meg, ha úgy érzed, hogy nagy a baj!
9. Ha van lehetőséged, ne aszfalton fuss, mert ontja magából a meleget!
10. Erdőben futni ilyenkor tripla élvezet: hűvösebb van, jól jön az árnyék és a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. máj 29.

10 tipp, hogyan nyerj időt!

írta: Ne pánikolj, sportolj
10 tipp, hogyan nyerj időt!

Nagyon sokan kértek tanácsot, a kérdések alapján úgy látom, hogy a legtöbb érdeklődőnél az időbeosztással vannak a legnagyobb gondok. Hogyan fordulhat elő, hogy nekem két munka, egy egyedül nevelt gyerek, a háztartás, a barátok és a sok munka mellett van időm utazni, olvasni, színházba járni? Nyilván az én életem egyrészt könnyebb, mivel nem párkapcsolatban élek, így a társamhoz nem kell alkalmazkodnom, de az igazat megvallva házasságban élve is mindig jutott időm arra, amire akartam. Hogy hogyan csinálok magamnak időt?
1. Keveset alszom, de ez típus kérdése, az alvásigény csak kis mértékben alakítható. Ha úgy érzed, túl sokat alszol, próbálj meg változtatni rajta, ha az életminőséged rovására megy, akkor nem ez a járható út ...

Tovább Szólj hozzá